Muzeul Țăranului Român se redeschide: expoziție nouă și întoarcere la spiritul începuturilor

Muzeul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român își redeschide porțile, exact ca în 1993, într-un gest simbolic de continuitate și revenire. După un îndelungat proces de consolidare început în 2016, Muzeul Țăranului Român din București își reia activitatea cu publicul începând din 25 aprilie 2025. Programul de vizitare va fi de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Obiectele s-au întors acasă

Obiectele din colecțiile muzeului, peste 155.000 la număr, au fost reașezate în spațiile expoziționale, în spiritul muzeografiei propuse de Horia Bernea și echipa sa în anii ’90. Vizitatorii vor regăsi atât piese familiare, cât și povești noi despre sat, oraș, credințe și copilărie.

Expoziția „Legea creștinească” deschide parterul muzeului

Noua expoziție permanentă, „Legea creștinească”, aduce în prim-plan frumusețea artei țărănești și rânduiala credințelor, într-un spațiu gândit să provoace reflecție și dialog cu trecutul.

O istorie bogată, o redeschidere cu miză culturală

Muzeul are o istorie care începe în 1875, cu primele inițiative de a colecta artă țărănească. După numeroase relocări și schimbări de regimuri, instituția a fost readusă în clădirea de pe Șoseaua Kiseleff în 1990, sub numele actual. În 1996, a fost desemnat Muzeul European al Anului (EMYA), singurul din România cu această distincție.

Redeschiderea din 2025 are loc la exact 35 de ani de la această revenire simbolică „acasă” și este însoțită de o invitație deschisă la descoperirea patrimoniului, dar și la întrebări despre sensul muzeului azi.

Distribuie pe retelele sociale