
Deși este unul dintre cei mai cunoscuți actori români care a jucat și în multe producții din străinătate, pentru Marcel Iureș, teatrul a rămas mediul în care se simte cel mai bine, iar publicul iubește să îl vadă pe scenă. Ca dovadă, cele mai recente spectacole în care poate fi văzut actorul se joacă cu casa închisă.
Marcel Iureș este unul dintre cei mai cunoscuți actori români, nu doar în țară, ci și în străinătate. A jucat în filme, în piese de teatru, iar vocea sa inconfundabilă a putut fi auzită în mai multe documentare. A împărțit ecranul cu vedete de la Hollywood precum Tom Cruise în „Misiune Imposibilă”, Bruce Willis în „Războiul lui Tom Hart” sau George Clooney și Nicole Kidman în „Pacificatorul”.
Chiar dacă a bifat o serie de producții de succes în SUA, Marcel Iureș nu a avut de gând să se stabilească acolo, ci a preferat să își continue activitatea în România, în filme, în seriale, precum și în teatru. Ba mai mult decât atât, a înființat Teatrul Act în anul 1998. Acest teatru care a luat naștere cu sprijinul prietenilor din țară și din străinătate, care au crezut în acest proiect și au contribuit la finanțarea lui.
Teatrul, prima iubire
Poate nu este tocmai o coincidență că actorul s-a născut în anul 1951 la Băilești, în județul Dolj. Acolo vedea lumina zilei alt celebru actor român cu 20 de ani mai devreme, Amza Pellea. De altfel, Marcel Iureș l-a cunoscut pe Amza Pellea atunci când încerca să intre la facultatea de teatru. Pellea era, pe atunci, directorul Teatrului Național din Craiova, iar, prin intermediul unor rude, Iureș i-a fost prezentat deoarece dorea „să se facă actor”. În stilul lui caracteristic, Pellea i-ar fi spus tânărului Iureș „Cin’ te ţine, mă? Te ţin eu să nu te faci actor?”
Și, într-adevăr, parcursul tânărului Marcel Iureș a continuat în teatru, mai întâi la Teatrul Național Cluj, iar apoi la teatrul „Bulandra” din București. În paralel, a avut mai multe roluri în filme precum „Castelul din Carpați” și „Vacanța Mare”. Rolurile din „Domnișoara Aurica” și din „Să mori rănit din dragoste de viață” sunt cele care au rămas preferatele sale din filme, chiar și acum.
Primele roluri în filme de la Hollywood
La începutul anilor 1990, i s-a oferit ocazia să joace pentru prima dată în străinătate, în cadrul unui turneu susținut în Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea”. Au urmat roluri în producții de mare succes la box office, care l-au consacrat drept unul dintre actorii emblematici pentru interpretarea personajelor negative, adversari memorabili ai eroilor din filmele de acțiune și nu numai. A ajuns chiar să interpreteze un rol în celebra franciză „Pirații din Caraibe”.
Odată cu aceste roluri, au sosit și propunerile de a se stabili în străinătate. Iureș recunoaște că a existat tentația de a rămâne acolo, dar și-a dat seama că nu putea trăi altundeva cât timp iubea cultura românească și era un produs al acesteia. De asemenea, nu dorea să facă această alegere doar din considerente financiare.
Și dacă tot aducem în discuție cariera din cinematografie, nu putem să nu menționăm filmul „Octav” în regia lui Serge Ioan Celebidachi. Rolul lui Octav i-a adus, încă o dată, ecouri pozitive din partea publicului internațional și numeroase premii pentru cel mai bun actor. Dintre acestea amintim Global Film Festival Awards, Five Continents International Film Awards, London Independent Film Awards și Los Angeles Film Awards.
Pe lângă alte proiecte, spectacolele sunt pe primul loc
În anul 2010, Marcel Iureș a jucat rolul principal din serialul „În derivă”, care a fost prima producție românească realizată de canalul HBO. De asemenea, și-a împrumutat vocea – devenită „marcă” – unor documentare despre Regele Mihai și, mai recent, seriei „Enigmele României” pentru postul History Channel.
Pe parcursul stagiunii 2024 – 2025 la Teatrul Act, al cărui director și este, Marcel Iureș poate fi urmărit în spectacolele „Don Quijote” și „Rosto”. Ambele piese sunt în regia lui Alexandru Dabija, un vechi colaborator și membru fondator al teatrului. Sunt două roluri cum nu se poate mai potrivite pentru maturitatea artistică a unui actor care a jonglat cu diverse medii de producție și a căpătat experiență în teatru, film și televiziune.
Pe de o parte, este rolul unui bătrân excentric (Don Quijote), care pornește într-o aventură din dorința de a deveni cavaler, semn că nu a renunțat la visele sale. Pe de altă parte, este vorba despre piesa care are la bază o dramatizare ce pune în legătură fragmente din mai multe schițe ale lui Ion Luca Caragiale, atât de actual și astăzi, după mai bine de 100 de ani la moartea sa.
Înființarea Teatrului Act
Teatrul Act a luat naștere din dorința de a avea libertatea totală asupra spectacolelor care sunt puse în scenă, fără subvenții de la stat. Și, chiar dacă vremurile de început au fost dificile, în spațiul în care își desfășoară activitatea neexistând nimic din dotările necesare pentru a pune în scenă spectacole, toate acestea au fost obținute treptat.
După cum spune Marcel Iureș, într-un interviu acordat revistei Teatrul Azi, publicul care merge la teatru nu a fost convins cu strategii de marketing sau cu campanii agresive. Au fost pur și simplu puse în scenă spectacole care au atras acei oameni care au rezonat cu ceea ce se întâmpla pe scenă. Și nu avea cum să nu se întoarcă la prima iubire, pentru că inima lui Iureș a rămas mereu la teatru.
Chiar și așa, asta nu înseamnă că nu este în continuare interesat și de alte domenii. Într-un interviu acordat pentru ziarul „Adevărul”, Marcel Iureș spunea că, în filmul românesc, există încă multe subiecte care nu au fost suficient explorate – filmul de dragoste și filmul psihologic contemporan fiind doar două dintre acestea. Și filmul istoric „de foarte bună calitate” ar putea fi rescris total, să se țină cont de realitatea istorică.
Cert este că, indiferent de ce va alege să facă mai departe în plan profesional, Iureș va rămâne unul dintre actorii care au marcat într-o manieră pozitivă cinematografia și teatrul românesc.