Filmul lui Bogdan Mureșanu ajunge în Franța și Belgia. Ce urmează pentru „Anul Nou care n-a fost”

Anul nou care n-a fost

Filmul Anul Nou care n-a fost, semnat de regizorul Bogdan Mureșanu, va putea fi văzut, începând din 30 aprilie, în cinematografele din Franța și Belgia. Producția a fost deja proiectată în avanpremieră la Paris și Bruxelles, în prezența regizorului, și continuă să atragă atenția internațională.

Premii și recunoaștere internațională

Anul Nou care n-a fost a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a obținut Premiul pentru Cel mai bun film al secțiunii Orizzonti, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, Premiul Bisato d’Oro pentru Cel mai bun scenariu și o mențiune specială pentru imagine, acordată directoarei de imagine Boróka Biró, potrivit unui comunicat.

Filmul a fost nominalizat și la European Film Awards, categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI, și figurează pe lista Premiilor Gopo 2025 cu nu mai puțin de 13 nominalizări.

Premiera internațională și distribuția filmului

Lungmetrajul, scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, reunește o distribuție amplă, cu actori consacrați precum Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeș, Victoria Răileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuț Popescu, Theodor Șoptelea, Răzvan Vasilescu și Gabriel Spahiu.

Caravana filmului în România

În perioada 24–27 aprilie, pelicula va fi prezentată publicului din Brașov, Focșani, Fălticeni și Vatra Dornei, în cadrul caravanei Anul Nou care n-a fost, cu proiecții gratuite. Evenimentele vor fi însoțite de o expoziție cu obiecte din scenografia filmului, realizată de Iulia și Victor Fulice.

După proiecții, vor avea loc dezbateri moderate de Andrei Giurgea, la care vor participa regizorul Bogdan Mureșanu și o parte din echipa filmului. Printre invitații speciali se numără criticul de film Irina Margareta Nistor, jurnalistul Petre Mihai Băcanu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER), cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS), Dan Iacob (Asociația 15 Noiembrie 1987), scriitorul Andrei Ursu, președintele IICCMER Daniel Șandru, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, jurnalistul Mihai Cioată și istoricul Ciprian Vrânceanu.

Distribuie pe retelele sociale