Cronică de teatru | Mândrie și prejudecată – un fel de

Teatru

„Unele povești de dragoste nu s-ar mai putea întâmpla dacă n-am fi noi, servitoarele.” Cu această replică începe spectacolul de la Teatrul Excelsior – și, sincer, nici nu se putea o deschidere mai potrivită pentru această adaptare irezistibilă și plină de vervă a romanului semnat de Jane Austen.

Piesa se joacă la Teatrul Excelsior

Piesa de teatru „Mândrie și prejudecată (un fel de)” este exact ce promite: o reinterpretare muzicală, comică și curajoasă a poveștii clasice, dar văzută prin ochii celor care de regulă nu apar în prim-plan. Servitoarele devin naratoare, comentatoare și, mai ales, personaje active într-un univers care le ignoră cu eleganță aristocratică. Ele văd tot, știu tot, muncesc enorm și pun întrebările incomode: de ce ne îndrăgostim? Ce înseamnă statutul social într-o epocă a balurilor și a datoriilor? Și de ce, în fond, banii contează mai mult decât sentimentele?

Spectacolul alternează momente de muzică live, dans, travestiuri amuzante și reflecții sociale, într-un ritm care nu te lasă să te plictisești. Toate actrițele interpretează multiple roluri – de la Elizabeth Bennet la Darcy și domnul Collins – cu o naturalețe și o energie demne de toată admirația. E un soi de coregrafie controlată a identităților, în care fiecare personaj este profund și complex, în ciuda (sau poate datorită) ironiei cu care este tratat.

Distribuția și regia

Camelia Pintilie e savuroasă în rolul Doamnei Bennet, dar și în pielea sobrului Darcy, în timp ce Oana Predescu dă un farmec rebel și inteligent lui Lizzy. Dana Marineci jonglează cu naturalețe între domnișoare și domni, iar Ana Udroiu și Julia Samson completează distribuția cu aplomb și mult umor. Faptul că femeile joacă și rolurile masculine e un gest artistic cu dublă semnificație: un omagiu adus trecutului teatrului (când femeile nu aveau voie pe scenă) și o subtilă răsturnare a raporturilor de putere.

Decorurile semnate de Andreea Săndulescu sunt simple, dar inteligente, iar costumele Alexandrei Boerescu reușesc să fie de epocă fără a deveni rigide. Regia lui Alexandru Mâzgăreanu face ca întreaga poveste să curgă fluid, cu ritm, umor și o ușoară notă de melancolie.

Atenție, însă: deși e o comedie muzicală, piesa nu e superficială. Dincolo de zâmbete și ironii, „Mândrie și prejudecată (un fel de)” ridică întrebări serioase despre inegalitățile de clasă, despre locul femeilor în societate și despre cum se construiește o poveste – și cine are voie să o spună.

Recomandat de la 14 ani în sus, dar sincer?! Ar trebui să-l vadă și adulții care cred că Jane Austen înseamnă doar rochii lungi și scrisori de dragoste. La final, vei râde, poate vei fredona, și cu siguranță vei ieși cu gândul că, într-adevăr, nici o poveste de dragoste n-ar mai fi la fel fără servitoarele din umbră.

Distribuie pe retelele sociale