
Opera Națională București organizează cea de-a patra ediție a Bucharest Opera Festival între 15 și 24 iunie 2025. Biletele au fost deja puse în vânzare, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul instituției.
Zece zile de operă, balet, operetă și musical
Ajuns la a patra ediție, Bucharest Opera Festival reunește zece companii lirice din România și din străinătate, inclusiv Opera Națională din Ruse (Bulgaria) și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Alături de Opera Națională București vor urca pe scenă Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română Timișoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera din Brașov, Teatrul „Nae Leonard” din Galați și Orchestra de Cameră Radio.
Festivalul aduce în fiecare seară un spectacol diferit – de la operă clasică la balet, operetă și chiar musical rock –, transformând Bucureștiul într-un pol al turismului cultural.
O coordonare spectaculoasă și o logistică aparte
Peste 1.500 de muzicieni, balerini și tehnicieni vor contribui la desfășurarea acestui eveniment. Criticul britanic Peter Quantrill, prezent la ediția trecută, a declarat:
„Imaginați-vă zece companii de operă diferite din Italia care să accepte să joace toate pe aceeași scenă… Imposibil! Dar Daniel Jinga și colegii săi de la Opera Națională București reușesc să transforme imposibilul în realitate de trei ani încoace.”
Opera Națională și promovarea culturii lirice românești
Anul acesta, festivalul pune accent pe prezentarea diversității vieții lirice din România, incluzând patru opere în versiune scenică, trei balete, o operetă, un musical și o operă în concert.
Evenimentul a fost lansat internațional în aprilie 2025, prin campanii de promovare la Londra și New York, menite să atragă și publicul din diaspora sau din afara țării.
Programul festivalului
- Duminică, 15 iunie, ora 19:00 – Faust de Gounod, regia Alexandru Toscilescu, dirijor Tiberiu Soare (Opera Națională București)
- Luni, 16 iunie, ora 19:00 – Rita de Donizetti – operă în concert (Orchestra de Cameră Radio)
- Marți, 17 iunie, ora 20:00 – Jesus Christ Superstar de Andrew Lloyd Webber și Tim Rice, regia și coregrafia Novak Peter, dirijor Kulcsar Szabolcs (Opera Maghiară din Cluj-Napoca)
- Miercuri, 18 iunie, ora 19:00 – Cenușăreasa de Prokofiev, regia și coregrafia Renato Zanella, dirijor Daniel Jinga (Opera Națională București)
- Joi, 19 iunie – Carmen de Bizet, balet, regia și coregrafia Natalia Osipova (Opera din Ruse)
- Vineri, 20 iunie, ora 19:00 – Turandot de Puccini, regia Rareș Zaharia, dirijor David Crescenzi (Opera Națională Română Iași)
- Sâmbătă, 21 iunie, ora 19:00 – Nabucco de Verdi, regia Anda Tăbăcaru, dirijor David Crescenzi (Opera din Brașov)
- Duminică, 22 iunie, ora 19:00 – Lucia di Lammermoor de Donizetti, regia Paolo Bosisio, dirijor Victor Gheorghe Dumănescu (Teatrul „Nae Leonard” Galați)
- Luni, 23 iunie, ora 19:00 – Spartacus de Haciaturian – balet (Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Chișinău)
- Marți, 24 iunie, ora 19:00 – Văduva veselă de Franz Lehar, regia Răzvan Mazilu, dirijor Mihnea Ignat (Opera Națională Română din Timișoara)
Un eveniment pentru toate gusturile
Cu un program divers și invitați din România, Bulgaria și Republica Moldova, Bucharest Opera Festival se impune ca un eveniment de referință pentru viața culturală din România.
Programul festivalului este disponibil online, pe pagina oficială a ONB, iar biletele pot fi achiziționate de pe tickets.operanb.ro sau direct de la Casa de Bilete a Operei.
Filmul de prezentare al festivalului poate fi urmărit pe YouTube.