
În drumul dintre adolescență și maturitate, prima dragoste e trăită diferit atunci când războiul bate la ușă. Prin „Întoarce-te la mine”, Simona Lungu așterne pe hârtie două volume din care vei afla în detaliu destinul tinerilor care trebuiau să se salveze singuri. Romanul publicat în două volume este o poveste ruptă din realitatea crudă a celui de-al doilea Război Mondial, împletită cu relatările fantastice ale bunicilor.
Sinopsis
Anul 1941. Bombardierele sovietice lovesc Constanța, schimbând destinul locuitorilor săi. Ana, o tânără răsfățată, face cunoștință cu ororile vremii prin moartea bruscă a părinților săi. Ajunge în grija unei mătuși, iar după șase luni în care își jelește părinții, este forțată să lucreze, împreună cu mătușa ei, în clădirea unde stau trupele germane. Aici îl întâlnește pe Bruch, comandant al trupelor germane, de care se îndrăgostește.
Fragment
Mătușa continuă să-și verse oful soțului ei, care o ascultă în tăcere. Nu-i știu părerea, ne-am intersectat de vreo două ori, de când m-au adus aici. L-am salutat și m-am retras iar în camera mea.
–Nu se mai poate așa, Gicu, e din ce în ce mai greu cu mâncarea! Știu că nu mănâncă mult, nici măcar nu stă cu noi la masă, mulțumindu-se cu resturile, dar trebuie să facă ceva. N-o mai pot ține așa!
–Suferă, e singurul cuvânt pe care îl aud din partea lui, însă suficient pentru a-mi da seama ce
simțăminte are vizavi de situația mea.
– Suferă pe dracu! Pentru ea a fost mai importantă rochia în care a rămas, decât părinții ei. Trebuia să fie acasă, să-i convingă să se adăpostească!
Ah, iar pune sare pe rana deschisă, care refuză să se vindece. Astfel de mustrări îmi fac de șase luni, dar
m-am obișnuit doar în mintea mea, să fiu bântuită și chinuită, iar acum sunt mult mai dureroase, rostite din gura altcuiva.
–Mamă, las-o, ne descurcăm! Ce aduci tu, mai completez și eu, e suficient, o aud și pe fiică-sa.
Se pregătește să plece. Îmi dau seama după izul de parfum care-și face simțită prezența până în camera mea. Oare de unde face rost? E destul de greu de procurat, mai ales de când a început războiul, la fel și
săpunul.
Cele două volume pot fi comandate AICI.